Syntyche

Ultrasoon maakt ultra schoon: de autoclaaf

autovlaaf

Ultrasoon maakt ultra schoon: de autoclaaf

Geplaatst op

Het is belangrijk in een laboratorium een autoclaaf te hebben, want instrumenten moeten schoon gemaakt worden. En niet zomaar schoon, maar ultra schoon, oftewel steriel. In deze blog laten we zien wat een autoclaaf doet en waarom hij gebruikt wordt.

Het gevecht tegen de ziektekiemen

Sinds de 19e eeuw is het bekend dat er ziektekiemen bestaan, zoals bacteriën. In deze tijd hadden steden nog vaak een open riool, wat natuurlijke nodige besmettingen met zich mee bracht. Op een gegeven moment kwam er iemand, namelijk de heer Semmelweis, op het idee om artsen voor de operatie hun handen te laten wassen. Dat werkte erg goed, want er was een duidelijke daling in het sterfte cijfer te zien. Ook droegen ze niet langer hun buitenkleding, maar speciale schone operatiekleding.

Bestrijden van bacteriën

Er zijn door de jaren heen twee opvallende manieren uitgevonden om bacteriën te bestrijden, namelijk ook antibiotica en door bacteriofagen. Bacteriofagen zijn virussen die de bacteriën opeten. Antibiotica wordt vooral in het westen gebruikt.

Doorbraak

In de 20ste eeuw kwam de productie van antibiotica opgang. De Tweede Wereldoorlog heeft deze opgestuwd, daarvoor was de ontdekker van de penicilline Alexander Fleming zo idealistisch om zijn uitvinding niet te pattenteren, waardoor de farmaceutische industrie niet wilde investeren in de productie van het middel. Dit was een van de eerste antibiotica. Een nog ouder antibioticum werd gebruikt in het oude Egypte, namelijk een drank om mee te gorgelen gemaakt van appelschimmel.

Het belang van steriliseren

Bij het proces van steriliseren is het belangrijk dat alle microben dood gaan. Dit zijn namelijk de ziekteverwekkers die we moeten uitbannen. Medische instrumenten van een arts worden standaard door een autoclaaf gesteriliseerd. Er zijn een aantal manieren om te steriliseren:

  • UV-licht of hoge spanning
  • Geluidsgolven (ultrasoon)
  • Chemische middelen
  • Vuur, stoom of hoge druk

Voor medische instrumenten wordt vooral vaak gebruik gemaakt van geluidsgolven.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om een infectie met microben tegen te gaan, maar de beste manier is natuurlijk preventie, dus steriliseren met een autoclaaf in een medische setting is noodzakelijk.

Meer lezen?

Onze site laat je zien wat je kunt doen aan een minderwaardigheidscomplex en je leert wat fillers precies zijn en wat je er aan hebt.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden