Syntyche

Wat kost een uitvaart?

uitvaartkosten

Wat kost een uitvaart?

Geplaatst op

Of u nu voor uzelf, uw geliefde, kinderen of andere dierbaren aan het kijken bent, u moet weten dat een uitvaart kosten met zich meebrengt. Het is daarom goed om uzelf hierin te verdiepen. Een uitvaart is nooit gemakkelijk en u wilt niet voor vervelende verrassingen komen te staan als het moment eenmaal daar is. U wilt op een waardige manier afscheid kunnen nemen van uw dierbare(n). Daarom zetten we hieronder de kosten van een begrafenis en een crematie op een rijtje. Waar moet u op letten? Wat kost het ongeveer? En is een uitvaartverzekering een goed alternatief?

Wat kost een begrafenis?

De kosten van een begrafenis lopen nogal uit een. Maar u moet al gauw uitgaan van een bedrag tussen de 8.000 en 11.000 euro. Hoe komt het dat een begrafenis zo duur is? Heel simpel gezegd komen er gewoon veel onverwachte kosten bij, waar veel mensen geen rekening mee houden. Zo gaat het niet alleen om de basiskosten zoals een uitvaartverzorger, de uitvaartdienst, en de kosten voor een grafkist. Maar ook de kosten voor het opbaren en de laatste verzorging, een eigen graf (kosten afhankelijk van gemeente), de grafsteen, een catering of een koffietafel. Tenslotte zijn er nog “kleine” kostenposten als een rouwboeket, een advertentie in de lokale krant en rouwkaarten. U kunt het zo groots maken als u zelf wil. Feit is wel dat een begrafenis vaak duurder uitvalt dan gepland of gehoopt.

Wat kost een crematie?

Een crematie is een iets goedkopere optie, maar nog steeds prijzig. Ook hier gelden veel van dezelfde kostenposten als bij een begrafenis. Zo heeft u ook een rouwboeket, rouwadvertenties, kaarten en een catering nodig. Wat dat betreft verandert er voor u niet zo veel. De kostenbesparing zit hem vooral in de bestemming van het lichaam van de overledene. Cremeren kost gemiddeld 1.300 euro in Nederland. Per crematorium kunnen de kosten hiervan verschillen. De asbestemming bepaalt de rest van de kosten. U zult begrijpen dat het uitstrooien van de as goedkoper is dan het laten maken van een urn of het bewaren van de as in een urnenmuur. De keuze hiervan is bepalend voor resultaat onderaan de streep. Bij het afscheid van een dierbare bezuinigd u liever niet natuurlijk. Begrijpelijk. Overweeg daarom om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Moet ik een uitvaartverzekering nemen?

Het korte antwoord is: nee, het moet niet. Maar(!), het is wel sterk aan te raden. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, kan een uitvaart behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Dit geeft niet natuurlijk, want het gaat tenslotte om het afscheid van een dierbare, maar het kan wel een vervelende nasmaak geven. Dat wil je absoluut niet. Veel mensen onderschatten de kosten van een uitvaart en alles wat erbij komt kijken. Daarom is het goed om een uitvaartverzekering op zijn minst te overwegen. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden