Syntyche

Wat doet een mondhygiënist?

Wat doet een mondhygiënist?

Geplaatst op

Ga jij al naar de mondhygiënist? In deze blog hebben we het over de mondhygiënist en wat zij voor werkzaamheden verrichten. De volgende onderwerpen komen aan bod: aandoeningen, ziektes en medicijnen, leren reinigen, beugel en advies.

Aandoeningen, ziektes en medicijnen

Jouw mond kan extra kwetsbaar zijn door bepaalde ziektes, medicijngebruik of aandoeningen. Zo zijn de medicijnen COPD die bij astma worden voorgeschreven een heel goed voorbeeld. Door het regelmatig gebruik van pufjes kunnen er bacteriën in je mond achterblijven of schimmelinfecties ontstaan. Wanneer je diabetes of hartfalen hebt, dan is een intensievere mondzorg ook heel belangrijk. 

Leren reinigen

Te vroeg beginnen met een goede mondverzorging, bestaat natuurlijk niet. De taken van een mondhygiënist gaan wel verder dan alleen het schoonmaken van je gebit en het verwijderen van plaque en tandsteen. Het gaat vooral om advies over hoe je je mond gezond kunt houden. Dit geldt natuurlijk voor alle leeftijden. Zo leren zij jonge kinderen goed poetsen en leren zij ouderen hoe zij hun gebit goed kunnen reinigen. Een bezoekje brengen aan de mondhygiënist is goed voor iedereen. 

Beugel

Wanneer jij of je kind een beugel draagt, is het belangrijk om wat vaker naar de mondhygiënist te gaan. Het schoonmaken van je gebit met een beugel, is gewoon lastiger omdat er meer etensresten achter kunnen blijven en dus ook bacteriën. Hierdoor ontstaat er makkelijker plaque en kunnen er lelijke plekken of zelfs gaatjes of ontstoken tandvlees ontstaan. 

Advies

Moet je elektrisch of met de hand moet poetsen, een harde of zachte borstel, zit er nou echt zoveel verschil tussen de verschillende tandpasta’s?  Je mondhygiënist adviseert jou hierin. Dit geldt ook voor raggers, waarmee jij het vuil tussen je tanden kan verwijderen. Hier kan je vaak niet bij komen met een tandenborstel. 

Geen verwijzing nodig

Om naar de mondhygiënist te gaan heb je geen verwijzing nodig. Je kan gewoon zelf een afspraak maken om je gebit nog een extra keer na te laten lopen. Voor kinderen tot 18 jaar worden deze afspraken helemaal vergoed door de verzekering. Nog een goede reden om met je kinderen naar de mondhygiënist te gaan. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden