Syntyche

Waarom verlies ik als man zijnde veel hoofdhaar en wat kan ik er tegen doen?

Waarom verlies ik als man zijnde veel hoofdhaar en wat kan ik er tegen doen?

Geplaatst op

Sommige mannen hebben (al vroeg) last van haaruitval en dunner wordend haar. Helaas is het niet helemaal precies duidelijk wat de oorzaak is. We weten wel dat kaalheid bij mannen iets te maken heeft met androgenen. Dit zijn hormonen die verantwoordelijk zijn voor de controle van lichaamsprocessen tijdens en na de puberteit, waaronder haargroei. Testosteron (T) is het bekendste androgeen. Een androgeen genaamd DHT is het meest betrokken bij haargroei. Hoge niveaus van T en DHT kunnen de snelheid van je haarcyclus beïnvloeden, wat kan leiden tot dunner wordend haar.

Hoe groeit je haar normaal gesproken?

Je haar groeit uit kleine capsules in je huid, de zogenaamde follikels. Elke follikel ondersteunt de groei van een enkele haar met iets minder dan een halve centimeter per maand gedurende ongeveer 2 tot 6 jaar – dit wordt de anagene fase genoemd.

 De follikel verschrompelt uiteindelijk en ‘snijdt’ het haar af van de bloedtoevoer eronder, waardoor het haar voorgoed verdwijnt – dit wordt de catagene fase genoemd. 

De follikel rust een paar maanden uit en maakt uiteindelijk een nieuwe haar aan – dit heet de telogene fase.

Het proces begint opnieuw in de anagene fase en doorloopt dezelfde fasen opnieuw. Deze fasen gaan vele jaren door totdat een follikel uiteindelijk geen haar meer kan produceren. Deze cyclus wordt bij mannen versneld door de androgenen, Testosteron en DHT. 

Wat kan je aan dunnend worden haar doen?

Je hebt een paar opties als het gaat om dunnend worden haar.

  1. Je kiest ervoor om deze look te ownen
  2. Je scheert de rest van je haar ook af en je rockt een kaal hoofd
  3. Je probeert de haargroei te stimuleren met vitaminen en hoofdhuidmassages
  4. Je kiest ervoor om een haartransplantatie te ondergaan. Hierbij halen ze haarfollikels aan de achterzijde van het hoofd weg en transplanteren ze het op de kale plekken, waardoor je weer een volle bos haar terugkrijgt. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden