Syntyche

Vijf interessante toepassingen van algen

kustlijn met stenen begroeid met algen

Vijf interessante toepassingen van algen

Geplaatst op

Algen zijn niet zomaar een soort zeewier dat ervoor zorgt dat je niet meer mag zwemmen in het water waar ze zitten. Er zijn tientallen soorten algen, ieder met hun eigen bijzondere eigenschappen. Deze eigenschappen worden tegenwoordig toegepast in diverse industrieën. In de afgelopen tijd zijn algen populairder geworden in het produceren van duurzame energie en milieuvriendelijke technologie. Daarnaast zijn bepaalde algen, zoals marine phytoplankton een enorme bron van vitaminen. In deze blog kijken we naar een aantal interessante toepassingen.

Algen zijn efficiënt in het maken van biobrandstof

Bedrijven die op zoek zijn naar fiscaal verstandige manieren om biobrandstof te maken komen steeds vaker bij algen uit. Algen zijn namelijk een bijzonder efficiënte bron in de productie van biobrandstof. Zo is het mogelijk om met één hectare aan algen bijna 19.000 liter biobrandstof te produceren.

Algen kunnen gebruikt worden voor voeding

Algen zijn bijzonder rijk aan proteïnen en andere voedingsstoffen die zowel voor mensen als dieren goed zijn. Dit maakt het mogelijk om ze te gebruiken als onderdeel van voedingsmiddelen of als supplementen. Hier wordt voornamelijk de eerder genoemde marine phytoplankton voor gebruikt. In Nederland zijn er tevens diverse bedrijven die dergelijke algen op grote schaal produceren, speciaal voor voedingsmiddelen.

Algen als bron van licht

Een van de bekendere eigenschappen van bepaalde algen is bioluminescentie. Dit wil zeggen dat ze door de opname van zonlicht overdag, ’s avonds licht geven. Deze algen worden tegenwoordig gebruikt in de vorm van duurzame lampjes. Je hebt geen stroom nodig en vaak is het een prachtig blauw of groen licht.

Algen zijn effectief in het omzetten van CO2 naar zuurstof

Algen nemen automatisch koolstofdioxide op om te kunnen groeien. Als dit gebeurt nemen ze snel de koolstofdioxide op en zetten het om in zuurstof. Dit helpt dus in het schoonmaken van de uitstoot van bijvoorbeeld fabrieken, auto’s en andere bronnen van CO2.

Algen in plastic

Algen kunnen gebruikt worden om plastic te produceren in een duurzame en milieuvriendelijke manier. Om algen te groeien moeten bedrijven zonlicht en afvalwater kunnen bieden en afstoten. Sommige bedrijven zijn zelfs al begonnen met het produceren van milieuvriendelijke producten met algen zoals waterflesjes. De term ‘groen plastic’ is dan ook een term die tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden