Syntyche

Ken je sushi: alles wat je moet weten voordat je sushi bestelt

Ken je sushi: alles wat je moet weten voordat je sushi bestelt

Geplaatst op

Je hebt nogal veel verschillende soorten sushi, maar wat houden deze ‘typen’ sushi in? Door deze handleiding weet je zo precies welke sushi je kunt en wilt bestellen. Misschien ontdek je door deze blog wel je nieuwe favoriet! 

Wat is sushi?

Sushi komt oorspronkelijk uit Japan en betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst.’ Sushi bestaat namelijk voor een groot deel uit ‘plakrijst’, daarnaast kun je gebruik maken van verschillende vis, groenten of vleessoorten om je sushi op te vullen en meer smaak te geven. De meeste sushi kun je in een hap opeten. 

De verschillende ‘hoofdsoorten’ sushi

Er bestaan verschillende hoofdsoorten sushi, de losse sushi’s die onder deze hoofdsoorten vallen kun je eindeloos mee variëren.  

  • Sashimi

Sashimi is technisch gezien geen sushi, maar kleine dunne plakjes rauwe vis, die geserveerd worden met wasabi, sojasaus en gember. 

  • Nigiri

Bij Nigiri sushi wordt er een bolletje gemaakt van de rijst. Dit ‘bolletje’ beleggen ze vervolgens met een plakje rauwe vis, vlees, vegetarische opties of ei. 

  • Chirashi

Chirashi is een kom met sushirijst waar je verschillende toppings op kunt leggen. Dit kan bijvoorbeeld rauwe vis zijn, maar ook gerookte varianten of zelfs kaviaar. Chirashi lijkt op de welbekende Poke bowls, maar dit is net weer even anders. 

  • Maki

Maki wordt traditioneel gemaakt met een vel nori gewikkeld rondom een laagje rijst, groenten en vis en gesneden in 6-8 stukken. Er zijn tegenwoordig vele variaties gemaakt:

Futomaki: zijn grotere rollen gevuld met een aantal ingrediënten. 

Hosomaki: zijn kleinere rollen gemaakt met een vel nori, opgerold met een laagje rijst, maar bevatten slechts een enkele vulling, zoals komkommers, tonijn of wortelen. 

Temaki: zijn handrollen, die worden gemaakt door een vel nori in een kegelvorm te rollen en vervolgens te vullen met rijst en groenten en vis. Temaki worden met de handen gegeten omdat ze te groot zijn om met stokjes te eten.

Gukan: Ook wel bekend als de sushi dat gevormd is als een schip. Deze sushi bestaat uit rijst met een vel zeewier om de buitenkant. De rauwe vis, wordt hier bovenop de rijst gelegd en in kleine stukjes gesneden. 

Wil je sushi uitproberen?

Nu je weet welke sushi wat is houdt niets je meer tegen toch? Probeer (nieuwe) sushi uit door sushi te bestellen in Vlaardingen

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden