Syntyche

Is de narcose tandarts iets voor mij?

narcose tandarts

Is de narcose tandarts iets voor mij?

Geplaatst op

Veel mensen zijn bang voor de tandarts. Maar dat hoeft nu niet meer nu de narcose tandarts er is. Mensen voelen zich kwetsbaar en denken te veel na over alle mogelijke ongemakken. Met een narcose kunnen mensen ontspannen en de tandarts zijn werk doen. Past dit bij je? Bepaal dit zelf aan de hand van de tips die we je in deze blog geven.

Wat is de narcose tandarts?

Bij de narcose tandarts krijg je voordat een ingreep plaatsvindt een verdovingsmiddel. We noemen dit ook wel sedatie. De meeste vormen van sedatie zullen je ontspannen, maar niet helemaal verdoven. Kortom, je zult dus niet buiten westen raken.

Welke vormen van verdoving worden er gebruikt?

De meest voorkomende vormen van verdoving bij de tandarts zijn deze:

  • Lachgas: Dit is een gas waardoor je ontspannen wordt. Het effect van dit gas trekt snel weg wanneer het niet meer via een mondkapje wordt toegediend. Dit gas is niet pijnstillend, maar wel relaxerend.
  • Oraal toegediende kalmeringsmiddelen: middelen als diazepam, helpen bij het ontspannen van patiënten tijdens tandheelkundige ingrepen. Neem een pil een uurtje voor de afspraak in en het effect is dat de patiënt volledig wakker, maar minder angstig is. Na inname kun je na de behandeling nog wat slaperig zijn. Ga geen dingen doe waarbij veel concentratie nodig is, zoals autorijden.
  • Infuus: hiermee kom je in een “schemerige slaap” waarin je je minder bewust van je omgeving bent, je kunt je slaperig voelen en je herinnert je misschien niet veel meer van de behandeling als deze voorbij is. Ideaal bij zeer grote angst.
  • Plaatselijke verdoving: plaatselijke verdoving wordt geven om de specifieke tanden en kiezen te verdoven. Op deze manier voel je niets van de ingreep.

Waar komt de angst voor de tandarts vandaan?

Patiënten die de narcose tandarts overwegen, hebben vaak verschillende redenen voor deze gedachte:

  • Fobie in verband met tandheelkundige ingrepen
  • Slechte ervaring met tandheelkundige werkzaamheden in het verleden
  • Bijzonder gevoelige mondzenuwen
  • Kleine mond die pijnlijk wordt tijdens tandheelkundige werkzaamheden
  • Weerstand tegen plaatselijke verdoving
  • Algemene angststoornis

Herken je jezelf in deze punten, dan is de narcose tandarts wellicht iets voor jou. Het is belangrijk om te kijken waar jou angsten zitten en hoe je er mee om kunt gaan. De tandarts kan er zijn verdoving en narcosemethodes op aanpassen. Door gewoon wel naar de afspraken met de tandarts te gaan, zul je grote problemen met je gebit voorkomen. Zoek dus hulp en je zult zien dat het makkelijker wordt om die behandeling te laten doen.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden