Syntyche

Hoe communiceer je effectief met autistische mensen?

autisme volwassenen

Hoe communiceer je effectief met autistische mensen?

Geplaatst op

Ruim 1% van de Nederlanders heeft autisme, dat zijn zo’n 200.000 mensen. De hoeveelheid mensen die met autisme te maken hebben is vele malen groter. Waarschijnlijk ken jij ook wel iemand met autisme in jouw directe omgeving. Autisme is een gedragsstoornis die effect heeft op het onderhouden en maken van sociale contacten. Dit kan nogal gevolgen hebben op hoe een persoon met autisme zich gedraagt. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden, zeker als je effectief wilt communiceren met iemand met autisme. Daarom geven wij in deze blogs tips voor het communiceren met mensen met autisme.

Probeer niet te staren

De meeste mensen met autisme zijn heel bewust van hun gedrag. Ze weten dat hun gedrag atypisch is. Ga daarom vooral niet staren als er wat ongewoons gebeurt, daar kunnen autistische mensen namelijk heel onzeker van worden.

Bot gedrag is vaak niet zo bedoeld

Als iemand met autisme bot gedrag vertoont, dan is het vaak niet zo bedoeld. Autisten zijn namelijk heel eerlijk, dit kan goed en slecht uitpakken. Als het slecht uitpakt, probeer dan niet te fronsen, maar help ze juist door uit te leggen hoe het anders kan.   

Oordeel ze niet op hun symptomen

Veel autisten voelen zich in een bepaalde mate machteloos in hun eigen lichaam. Reactie op zo’n beetje alles loopt anders bij een autist, probeer hier dus doorheen te kijken. Kijk verder dan deze symptomen van autisme en zoek de persoon achter de gedragingen, die heel graag sociaal contact wilt leggen.

Zie hen als gelijkwaardig

Zie autistische mensen als gelijkwaardige mensen, niet als schelpen zonder bewoners. Een uitspraak over autisten als: ‘de lichten staan aan, maar er is niemand thuis’ is totaal onwaar. Behandel ze als mensen met dromen, behoeften, gevoelens en verlangens.

Vraag niet te veel van hun sociale skills

Het is natuurlijk goed om te proberen autistische mensen nieuwe sociale skills te leren, maar je kan niet van ze vragen om zich te gedragen als ‘normale’ mensen. De communicatie met autisten gaat makkelijker wanneer je inziet dat hun brein anders reageert / werkt, en dat dit invloed heeft op zo’n beetje alles wat ze doen.

Conclusie

Er zijn dus veel dingen waarop je kunt letten als je effectief wilt communiceren met autistische mensen. Wat wij willen meegeven, is om vooral met enige voorzichtigheid met deze mensen om te gaan. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor kritiek. Probeer door hun gedragingen heen te kijken. Als je meer wilt weten over communicatie met deze groep mensen, bezoek dan begeleiding autisme volwassenen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden