Een ooglidcorrectie, wat is dat eigenlijk?
Geplaatst op
In de wereld van de cosmetische ingrepen is een ooglidcorrectie een van de populairste. Het is een relatief eenvoudige ingreep waarbij de resultaten snel en langdurig zichtbaar zijn. Daarnaast is het zo goed als zonder gevaren en zijn de kosten relatief laag. Toch zijn er nog een groot aantal vragen die mensen hebben voordat ze over gaan op een dergelijke behandeling. In dit blog kijken naar een aantal van deze veelvoorkomende vragen en onderwerpen.
De behandeling zelf
Feitelijk bestaat een volledige ooglidcorrectie uit twee losstaande behandelingen; een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Bij het bovenste ooglid wordt er teveel huid en weefsel bij het bovenste ooglid weggehaald. Denk hierbij aan vetophopingen die over je ogen hangen, waardoor het zicht verminderd wordt. Een onderooglidcorrectie daarentegen haalt wallen onder het oog weg. Deze kunnen ontstaan door verslapping van de huid, vetophopingen of een verslapping van de spieren rondom het oog. Over het algemeen is een onderooglidcorrectie vaker cosmetisch dan medisch, terwijl het bij een bovenooglidcorrectie andersom is.
Mogelijke complicaties van een ooglidcorrectie
Omdat het relatief eenvoudige ingrepen zijn, is de kans op complicaties minimaal. Daarnaast zijn de eventuele complicaties niet ernstig, maar zorgen ze voor een vertraging in het genezingsproces. Het genezingsproces wordt sowieso vertraagd door roken. Het is daarom aan te raden om ruim anderhalve maand voor de behandeling te stoppen met roken. Enkele mogelijke complicaties of klachten door een ooglidcorrectie zijn als volgt:
- De huid heeft een allergische reactie op de pleister of hechtdraad
- De ogen voelen droog aan
- Er is sprake van een vochtophoping rond de ogen
- Het ooglid ‘trekt’ door het litteken
- Het ooglid voelt verdoofd aan
- Er is sprake van een nabloeding
Hoe zit het met de kosten?
De kosten voor een ooglidcorrectie verschillen per persoon. Iedere chirurg zal in een consult je persoonlijke situatie bekijken om aan te geven wat er nodig is. Daarnaast wordt het tijdens het consult gekeken of je de kosten van de behandeling (deels) kunt declareren bij de zorgverzekering. Indien er een duidelijke medische noodzaak is van de behandeling worden de kosten namelijk bij sommige zorgverzekeringspakketten deels vergoedt. Verder is het goed om te weten dat een correctie aan je onderooglid over het algemeen een stuk duurder is dan een correctie aan je bovenooglid.