Syntyche

Doorkomende tandjes poetsen bij baby’s: dit werkt zo

tandarts

Doorkomende tandjes poetsen bij baby’s: dit werkt zo

Geplaatst op

Slecht verzorgde melktanden kunnen een goede voeding en spraakontwikkeling van je baby in de weg staan, en door geen goede plaats te houden voor permanente tanden, kunnen ze de permanente tanden krom laten trekken. Vanaf de eerste tand heeft je baby baat bij een goede tandverzorging. In dit blog lees je hoe en wanneer je het gebit van je baby moet gaan poetsen.

Wanneer moet ik beginnen met het poetsen van de tanden van mijn baby?

Het tandenpoetsen kan beginnen zodra de eerste tanden van je baby door het tandvlees beginnen door te komen. Gebruik een schoon, vochtig washandje, een gaasje of een vingerkwast om de eerste tanden en de voorkant van de tong voorzichtig schoon te vegen, na de maaltijd en voor het slapengaan. Tandenborstels bevochtigd met water en niet meer dan een rijstkorrelgrootte uitstrijkje fluoridetandpasta – kunnen ook worden gebruikt, maar ze moeten zeer zacht zijn en met niet meer dan drie rijen borstelharen (een tandarts of je apotheker kan je helpen bij het vinden van de vingerkwasten en een goede baby-tandenborstel). Gooi tandenborstels weg die ruw zijn geworden aan de randen (of die meer dan twee tot vier maanden oud zijn, omdat vervelende mondbacteriën zich kunnen beginnen op te bouwen).

Moet ik het tandvlees van mijn baby schoonmaken?

Tandartsen van kinderen raden aan om het tandvlees van je baby na de voeding schoon te maken, wat de groei van bacteriën tegengaat en een goede mondgezondheid bevordert, lang voordat de eerste tanden van je baby beginnen te verschijnen. In plaats van het tandvlees van je baby schoon te maken met een tandenborstel, kunt je een zachte, vochtige doek of zelfs een zachte rubberen of siliconen vingerkwast gebruiken, want beide zachte opties zijn heerlijk voor baby’s met een knabbelende textuur.

Kunnen baby’s fluoridetandpasta gebruiken?

Het gebruiken van fluoridetandpasta ter voorkoming van gaatjes, te beginnen met de allereerste tand van de baby, is aan te bevelen. Gebruik hiervoor niet teveel tandpasta. En maak je geen zorgen als je baby een deel van de tandpasta inslikt (zoals ze bijna zeker zal doen) – in zo’n kleine hoeveelheid, zal het geen schade aan de tanden veroorzaken. Vanaf het tweede jaar kunt je je peuter leren spugen na het poetsen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden