Syntyche

De verschillende soorten beugels

De verschillende soorten beugels

Geplaatst op

Velen van ons kennen natuurlijk de bekende plakkertjesbeugel en de buitenboordbeugel die we misschien wel hadden tijdens onze puberteit. Beugels worden tegenwoordig steeds populairder, ook op latere leeftijden. Dit komt doordat er meer verschillende soorten beugels zijn met elk hun eigen voordelen. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten beugels bij de orthodontist.

Let op: laat altijd je gebit controleren door een tandarts voordat je doorgaat naar een orthodontist. Ben je op zoek naar een goede tandarts in Rotterdam? Neem dan contact op met Tandartslaanopzuid: tandarts Rotterdam.

Slotjesbeugel

We beginnen met de basis. De meest gebruikte beugel is de slotjesbeugel, ook wel “brackets” genoemd. Op elke tand wordt aan de voorkant een slotje geplakt, die met een ijzeren draad met elkaar verbonden worden. Hierdoor verplaatsen de tanden naar de vorm van de draad. Achteraan zit een metalen hoes de kiezen, zodat de beugel goed vastzit. Deze beugel is bijzonder effectief en flexibel, maar een nadeel is dat deze opvalt in het gebit. De laatste jaren zijn hier diverse oplossingen voor, zoals de doorzichtige plakkertjes en de slotjesbeugel waarbij de slotjes aan de achterkant van de tanden bevestigt zijn.

Linguale beugel

Zoals hierboven genoemd, zijn er manieren om een slotjesbeugel minder te laten opvallen. Vooral bij volwassenen is het vaak in verband met werk niet handig om een opvallende beugel te hebben. Met de linguale techniek worden de plakkertjes aan de achterkant van de tanden en kiezen geplakt, zodat de beugel minder zichtbaar is. Bijkomend nadeel is wel de extra behandeltijd en het extra aantal afspraken die nodig zijn om de beugel te onderhouden.

Invisalign

Invisalign beugel zijn bijna onmogelijk op te merken, en zijn dus ideaal voor volwassenen die hun tanden willen rechtzetten zonder dat de hele wereld hiervan op de hoogte is. Ze zijn gemaakt van een hoge kwaliteit plastic materiaal dat vergelijkbaar is met mondbeschermers. Je kan ze verwijderen tijdens de maaltijd of bij het poetsen en ze daarna aanbrengen. Invisalign beugels zijn delicaat en worden na elke 14 dagen vervangen.

Conclusie

Je orthodontist zal meer licht werpen op het beschikbare en beste type beugel voor jouw gebit. De kosten van een beugel zullen variëren, afhankelijk van de gebruikte materialen, de duur van de behandeling en de grootte van het probleem dat behandeld moet worden. Neem contact op met een goede orthodontist.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden