Aderen zijn de wegen van het leven. Al het bloed stroomt door aderen door het hele lichaam en dat is wat je in leven houdt. In sommige gevallen gebeurt het dat een ader wat uitzet en dan spreek je van spataderen. Spataderen zijn ongevaarlijk, maar iemand kan er toch veel last van hebben. Meestal geven spataderen geen fysieke klachten, maar gaat het om een cosmetische kwestie. Spataderen zijn nu eenmaal niet zo mooi, dus het is logisch dat je zoekt op “spataderen verwijderen”. Indien spataderen wel klachten veroorzaken, gaat het meestal om pijn, een vermoeid gevoel op de plek van de verwijde vaten en jeuk. In deze blog zul je alles lezen over spataderen verwijderen.

Spataderen verwijderen met een vloeistof of schuim

Niet al te grote spataderen kun je verwijderen door middel van het inspuiten van een vloeistof. Wat grotere spataderen verwijderen gaat middels schuim. De spataderen zullen niet meer zichtbaar zijn en eventuele klachten zullen verdwijnen. Het is dan ook een prima behandelmethode voor het spataderen verwijderen.

Het ondergaan van een operatie

Er zijn meerdere operaties voor het verwijderen van spataderen. Een flebectomie is daar een goed voorbeeld van. De spataderen worden hierbij verwijderd middels een haakje. Deze behandeling is bedoeld voor spataderen die goed voelbaar zijn. Dan heb je nog de crossectomie. Deze methode wordt slechts ingezet als de spataderen te erg kronkelen of indien deze te groot zijn om middels een andere behandeling te verwijderen. Er worden eerst een aantal sneetjes gemaakt en vervolgens wordt de spatader doorgeknipt. Het overige deel van de ader zal worden verwijderd.

Verhitting tegen spataderen

Een andere optie om spataderen te verwijderen is gebruik maken van verhitting. Dit helpt vooral bij grote spataderen. De ader zal dicht worden geschroeid als gevolg van de hitte en dat is dan ook waarom deze methode werkt. Hoe het werkt? Er zal een draad in de ader gebracht worden die vervolgens wordt verhit. Zoals je ziet zijn er dus een aantal verschillende soorten behandelmethodes. Welke methode het meest geschikt is dat hangt af van zaken als de grootte van de ader en hoe erg de spatader kronkelt.